search menu
play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
play_arrow

radyoM Bildirgeler

Mutlu Bir Dünya için Örnek Toplum (Türkiye) Programı

İnsanlık Güneşi VAKFI 10 Eylül 2024


Background

MUTLU BİR DÜNYA İÇİN ÖRNEK TOPLUM (TÜRKİYE) PROGRAMI

Esin Kaynağımız:

“İnsanoğlunun yapabilecekleri, düşleyebildikleriyle sınırlıdır.” Arthur Clarke
“Düş gücüne sahip olmak, bilgi sahibi olmaktan daha önemlidir.” A. Einstein
“Hayatta var olduğu için düşlenen şeyler vardır, bir de düşlendiği için var olacak şeyler.” Henri F. Blanc
“Yurttaşların bir ulusun bireyleri olmaları bakımından ulusa, ulusunun uygar insanların bir ailesi olması açısından bütün insanlığa karşı birtakım vazifeleri vardır.” G.M.K.A.(Atatürk’ün Fikir ve Düşünceleri s.386i-39).
“Kimi büyük yaratılışta olanlar vardır ki onlar yalnız bağlı oldukları topluma değil, bütün insanlığa karşı kalplerini ve ruhlarını aynı tutarlar.” G.M.K. Atatürk (M.E.G.S.B., Atatürkçülük, 1. Kitap, sayfa 282)


PROGRAM HAKKINDA:

Uygarlığın gelişimi zaman, mekan ve kültürden bağımsız, evrensel değerlere yaraşır bir düşünce ve tutum içinde olmanın artık çağımızın kaçınılmaz bir ihtiyacı olduğunu bizlere gösteriyor. Her türlü iletişim ve işbirliğinde, doğal ve evrensel değerlere göre düşünüp davranmanın bir tercih olmaktan çok, İNSAN olmanın belki de en öncelikli sorumluluğu olduğunu bizlere hatırlatıyor.

Bu temel yaklaşımdan hareketle, hayata ve ilişkilere baktığımızda, bakış açımızın köklü şekilde değiştiğini gördük. Uzlaşma kültürü içinde birlik ve bütünlüğü gözeterek çalışmak, var olan sorunlara kalıcı ve gerçekçi çözümler üretmenin en etkin ve etkili yoludur.

Motivasyonumuzun temel kaynağı; ‘bugünün, bize geçmişten bırakılmış bir miras olmaktan çok gelecekten bırakılmış bir emanet olduğu’ anlayışıdır.

Bu farkındalıktan hareketle; Bilgelik Güneşi Derneği ve İnsanlık Güneşi Vakfı olarak ’Mutlu Bir Dünya için Örnek Toplum (Türkiye)’ düşünü kurduk. Bu düşü, bugüne, yarına ve hatta insan ömrünü aşan bir geleceğe hizmet edebilmesi niyeti ve umuduyla çalıştık.

Bu ‘düşü’, anlaşılır kılmak, esin kaynağı olabilmesi ve kullanılıp geliştirilebilmesi için programı, ‘Örnek İNSAN, Örnek VATANDAŞ, Örnek KURUM ve Örnek TOPLUM’ alt çalışmalarına indirgedik. Böylece ‘düşü’, ‘fikir’ düzeyine taşıyarak ‘bildirgelere’ dönüştürmüş olduk.

Niyetimiz; bir grup insanla oluşturulan bu ‘fikri’ yine çoklu katılımla uygulanabilir ‘programa ve/veya proje’lere dönüştürebilmektir. Düşüncemiz odur ki, bu ve benzeri ‘düş’ler ve ‘fikirler’ bir grup insana bırakılamayacak kadar büyük ve kapsamlıdır. Bu kapsama ve büyüklüğe yakışan; farklı perspektifleri içerecek şekilde çoğulcu bir katılım içinde fikirleri projelendirmek ve hayata geçirilmesi konusunda birlikte çalışarak sürecin bir parçası olmaktır. Düş ve düş’ünceler, bu sayede daha etkin ve değer katan ürünlere dönüşür ve birçok kişiyi de içine alacak şekilde büyüyerek gelişir. 

Fikirleriyle, çalışmalarıyla ve varlığıyla katkı sağlama niyetinde olan herkesle yeni fikir ve proje geliştirmek ve birlikte gerçekleştirmek dileğiyle.

Mutlu bir dünya için örnek toplumların, mutlu bir toplum için örnek kurumların mutlu kurumlar için ise örnek insan ve örnek vatandaşların varolması gerektiği anlayışından hareketle çalışmaları yürüttük. Programa temel olacak şekilde öncelikle örnek insan, ardından örnek vatandaş, örnek kurum ve örnek toplumun nasıl olabileceği konusunda uzun süre çalıştık. Böylece ‘düşü’ ‘fikre’ dönüştürmeye başladık. Uzun süren çalışmalar sonrasında, ortaya çıkan sonuçları çoklu akıl ve gönül süzgecinden geçirerek birer ‘bildirgeye’ dönüştürdük. Amaçlarına yönelik birer bildirge oluşturduk.Ardından içinde yaşadığımız Kadim Anadolu’nun insanlığa verdiği ve vereceği bir mesajı olduğunu düşünerek ‘Anadolu Manifestosu’nu hazırladık. Son olarak ‘yeni bir insanlık anlayışına’ bir davet niteliğinde olan ‘İnsanlık Manifestosu’nu tamamladık. Tüm bildirge ve manifestoları 19 Mayıs 2021 tarihinde sitemizde yayınladık.

  1. ÖRNEK İNSAN BİLDİRGESİNİN AMACI: Kendiyle barışık, düşünce ve davranışlarıyla çevresine değer katan ‘örnek 1 insan’ (Değer katan farkındalık) nasıl olur sorusuna cevap aramaktır (2014 – 2015) 
  2. ÖRNEK VATANDAŞ BİLDİRGESİNİN AMACI: Bireysel, toplumsal, evrensel hak, özgürlük ve sorumlulukların farkında olan ‘bilinçli ve etkin 1 vatandaş’ (Değer katan sorumluluk) nasıl olur sorusuna cevap aramaktır (2018 – 2019).  
  3. ÖRNEK KURUM BİLDİRGESİNİN AMACI: Birlikte düşünme, öğrenme, çalışma ve üretme kültürüne sahip, topluma değer katan ‘örnek 1 kurum’ (Değer katan hizmet) nasıl olur sorusuna cevap aramaktır (2015 – 2016).
  4. ÖRNEK TOPLUM BİLDİRGESİNİN AMACI: Evrensel değerleri yaşayan, içinde yaşadığı topluma, insanlığa ve dünyaya karşı kendini sorumlu hisseden, birlik ve bütünlüğüyle değer katan ’örnek 1 toplum (Türkiye)’ (Değer katan kültür) nasıl olur sorusuna cevap aramaktır (2016 – 2017).


Etiketler: .

Önceki episode

Yorum göndermek

Bu iletinin şu anda hiç yorumu yok.

Cevap bırakın